Monday, April 25, 2005

Open access kabel: actie in Nederland en VS

Toegang tot de kabel voor andere ISP's dan de eigen dochters komt dichterbij in de VS en Nederland. Daardoor moet de concurrentie tussen de kabel en de PTT gelijkgetrokken worden. Immers, concurrerende ISP's op het DSL-netwerk van de PTT (of zelfs met een eigen DSL-netwerk op het kopernetwerk van de PTT) zijn er genoeg. Internet via de kabel kan echter maar via één ISP: de dochter van de kabelaanbieder (zoals chello van UPC). Anders gezegd: kabelaars vragen dermate hoge wholesale-tarieven aan concurrerende ISP's, dat zij geen marge meer overhouden.

Nederland: de OPTA heeft beloofd begin mei (agenda!) met regels te komen (niet alleen voor open access maar ook voor de tarieven).

VS: aan het begin van de zomer (agenda?) komt het Supreme Court met een uitspraak in de zaak NCTA versus Brand X. De NCTA is de branche-organisatie van de Amerikaanse kabelbedrijven, Brand X wil toegang tot hun netwerk.
Geschiedenis: de FCC oordeelde dat kabelinternet een informatiedienst is en dus vrijgesteld moet blijven van regulering. Een lagere rechter was het hiermee niet eens en zei dat kabelinternet een telecomdienst is, die dus gereguleerd moet worden.
De Amerikaanse PTT's nemen een opvallende positie in: zij steunen de kabelbedrijven want zij willen dat de gehele breedbandmarkt (via kabel en DSL) vrijgesteld moet worden van regulering. Zij willen dat open access overgelaten moet worden aan marktwerking: laat de netwerkbeheerder en de concurrerende ISP onderling de wholesale-tarieven bepalen.

No comments: