Monday, April 04, 2005

VoIP geen bedreiging voor Verizon Wireless?

VoIP geldt als bedreiging voor traditionele telefonie omdat de kosten veel lager zijn, en de tarieven voor eindgebruikers dus ook. Daardoor zullen nieuwkomers de markt voor telefonie betreden met deze nieuwe technologie. De assets van bestaande spelers (POTS: plain old telephone service) zijn daardoor in een klap een stuk minder waard. Dat geldt niet alleen voor vaste maar ook voor mobiele netwerken (zie mijn post van 24 maart).

Centraal staat de vraag of VoIP aan dezelfde regels (interconnectietarieven, belastingen, bijdragen aan universal service funds, voldoen aan 911/112 eisen en toegankelijkheid voor afluisteren) moet voldoen als POTS. Zo ja, dan zijn de kostenbesparingen beperkt. Zo nee, dan zullen de kosten nog veel verder dalen.

Regelgeving is onderweg in de VS en de EU. (Sommige landen, zoals Costa Rica, verbieden VoIP omdat POTS een cash cow is voor de overheid.)

Voorstanders van lichte (of geen) regulering vinden dat 'voice is an application' en geen aparte dienst, net als e-mail. (E-mail wordt niet gereguleerd om het postkantoor in leven te houden.) Zie bijvoorbeeld dia 3 van deze lezing van Jeff Pulver, VoIP-goeroe en mede-oprichter van Vonage.

Opmerkelijk is deze visie van Verizon Wireless, die volledig meegaat met het kamp 'voice is an application'. VZW komt in 2008 of 2009 met VoIP. Dan draait het dus de inkomsten uit belminuten de nek om, nu altijd nog zo'n 95% van de omzet, indien iedereen overstapt op de flat fee van 80 USD/maand voor onbeperkt dataverkeer. Die fee ligt ruim boven de huidige gemiddelde omzet per klant per maand van $50.

No comments: