Convergentie aan het werk: alfabetsoepConvergentie was enkele jaren geleden een modewoord. De beloftes werden niet ingelost door een gebrek aan standaardisatie, hoge prijzen van apparatuur, een tekort aan producten en diensten en bijgevolg een ontbrekende vraag.
Dat lijkt nu anders, maar convergentie blijft een moeilijk begrip, dat door iedereen anders wordt ingevuld.
Een poging om tot een beter begrip te komen.
Vaste en mobiele spraaktelefonie en internettoegang convergeren dankzij
WiFi. WiFi is draadloze technologie (maar niet mobiel).
Spraak, data en video convergeren dankzij
IP. IP zorgt voor goedkopere netwerken met verbeterde functionaliteit. Het verschil tussen een telefoontje en een e-mail verdwijnt: het zijn allemaal datapakketjes, bestaande uit enen en nullen.
Voor
mobiele operators is het inzetten van
WiFi (hotspots) en uitbreiding van het druk bezette mobiele netwerk. In hotels e.d., waar het dataverkeer intensief is (of wordt) door laptopgebruikers, wordt het mobiele netwerk ontlast.
Maar de opkomst van HSDPA (een softwarematige uitbreiding van UMTS) maakt WiFi voor mobiele operators overbodig. Immers, HSDPA kan veel meer aan dan UMTS en heeft een veel grotere dekking dan hotspots.
VoIP is een bedreiging voor mobiele operators omdat de belminuten verdwijnen (VoIP maakt gebruik van het feit dat een breedbandverbinding 'always-on' is).
TV en video via de mobiele telefoon
beloven heel wat. De mobiele triple play.
Voor
vaste operators is
WiFi op de eerste plaats een vorm van thuisnetwerken: de gemakken van draadloos inbellen (
dataverkeer). Bovendien maakt WiFi een convergentie met mobiele telefonie nodig (
spraakverkeer), zie BT's Bluephone (onder).
VoIP is een bedreiging om dezelfde reden als voor mobiele operators.
Ook via het vaste net is
TV/video mogelijk (via DSL en/of glasvezel). De triple play stelt in staat tot betere concurrentie met de kabelaanbieders. Toch hebben kabelaars een voorsprong: zij zullen eerder profiteren van het aanbieden van telefonie (VoIP) dan dat de telecombedrijven serieuze inkomsten zullen halen uit TV/video.
Een greep uit het convergentienieuws van de afgelopen weken, voor de liefhebber:
- BT werkt aan Project Bluephone: een enkele handset voor thuis en onderweg (fabrikant: Motorola; chip: Broadcom). Thuis verbinding via bluetooth met het vaste net van BT, elders schakelt het apparaat ongemerkt over op het mobiele net van Vodafone (BT's partner). Introductie: dit voorjaar.
- Vodafone Duitsland lanceert volgende maand een box, waarop de vaste telefoon en de PC (via WiFi)aangesloten kunnen worden. De box biedt toegang tot het telefoonnetwerk en internet via het UMTS-netwerk van Vodafone, in plaats van het vaste net van Deutsche Telekom.
- Skype werkt samen met i-mate en Motorola om de VoIP-software standaard op mobiele telefoons te zetten. Kortom, VoIP over wireless, oftewel wVoIP (voor de liefhebber: VoIPoWiFi of VoWiFi).
- Skype via satelliet is iets vergelijkbaars.
- Connectotel introduceert 'Skype to SMS'. Skypers (VoIP) kunnen een tekstbericht versturen, dat als SMS wordt ontvangen door GSM-gebruikers.
- Een met Skype vergelijkbare service provider, Ecuity, werkt samen met hotspot operator Boingo (13,000 WiFi hotspots wereldwijd) om wVoIP te kunnen aanbieden in hotspots (hotels, etc.).
- Orange en Wanadoo introduceren dit jaar een datacard voor laptops. Geen spraakverkeer maar wel internettoegang via het DSL-netwerk van Wanadoo en via het mobiele netwerk van Orange. Maar als dit mogelijk is, is VoIP de logische vervolgstap.
- De Livebox van Wanadoo biedt vergelijkbare functionaliteit, maar maakt gebruik van het vaste net. Kortom, Voice over DSL (VoDSL) oftwel Voice over Broadband (VoB).
- Wanadoo en Casema willen mobiele telefonie aanbieden in Nederland in samenwerking met een mobiele operator.
- De aangekondigde Samsung-box van Versatel gebruikt eveneens het DSL-netwerk en gaat een stap verder: tevens TV/videodiensten. Overigens is het spraakverkeer geen vorm van VoB maar voorlopig ouderwetse telefonie (Versatel als carrier preselect aanbieder op het netwerk van KPN, zie onder FAQ's op de link hierboven).