Thursday, February 17, 2005

WiMAX toch bedreiging voor 3G en DSL?

Net nu de berichten rond 3G, de mobiele triple play en toepassing van muziek, video en spelletjes op de mobiel toenemen, komt onderzoeksbureau In-Stat met een rapport over WiMAX als concurrerende technologie.
Wie het helemaal wil lezen moet $3000 betalen, maar er is gelukkig ook een samenvatting en ook The Register schrijft erover.

In-Stat ziet WiMAX niet alleen als breedbandtechnologie voor landelijke gebieden en ontwikkelingslanden, maar ook als alternatief voor breedband via DSL of de kabel. In steden verwacht het bureau een marktaandeel van maximaal 15%.
Er zijn drie belangrijke redenen waarom WiMAX meer potentie heeft dan de MMDS en LMDS systemen van eind jaren '90:
  • Kosten van apparatuur gedaald. Klantmodems van Motorola voor minder dan $300 (eertijds $4000), basistations voor $15,000 (was ooit $100,000).
  • Kosten van spectrum gedaald. Afgezien van gratis spectrum (niet aan te bevelen vanwege interferentie) is ook het nuttige 3.5 GHz gebied (en lager) nu goedkoop: minder dan $5 (of zelfs $1) per hoofd van de bevolking, waar ooit $40 betaald werd.
  • Kosten van backhaul gedaald. Behoeft nauwelijks betoog.
Daarnaast is het belangrijk dat er een echte standaard is. Hierdoor kunnen toeleveranciers eerder schaalvoordelen behalen, zodat de prijzen dalen.

Toch zijn er nog verschillende standaarden mogelijk. Over die van ArrayComm en een niet genoemde schrijft vandaag de Wall Street Journal.

No comments: