Monday, February 28, 2005

To bypass or not to bypass ...

In een post afgelopen dinsdag wees ik erop dat mobiele operators niet profiteren van het downloaden van muziek. Dat gebeurt meestal via de PC, waarna de tracks via Bluetooth of USB naar de handset worden ge-upload. Zo ook zorgt VoIP ervoor dat belinkomsten voorbij gaan aan de neus van telecombedrijven (vast en mobiel). En iedereen weet dat foto's, gemaakt met een mobiele telefoon, maar zelden als MMS verstuurd worden.

Op woensdag wees ik op internet als concurrent van de krantensector. En een tijdje geleden passeerde Picasa de revue: gratis foto-management software van Google. Picasa zet Adobe buiten spel (en zo heeft Google nog meer in huis).
Enige tijd geleden eiste een nieuwe zoekmachine de aandacht op (Clusty), die previews laat zien van zoekresultaten zonder dat je hoeft te clicken. Geen click betekent geen inkomsten voor de zoekmachine (immers, pay per click).

Kortom, internet maakt alles gratis en zet allerlei bedrijven buiten spel (disintermediatie).

In dat kader passen ook de volgende nieuwtjes:

1. Gebruikers van de AOL Instant Messager kunnen zien wie van hun adreslijst online is. Maar ook van personen die niet op deze lijst staan, maar wel MS Outlook gebruiekn, kan de AIM-er zien of deze online is. Software van Intellisync kijkt namelijk in Microsoft Outlook. Hierdoor staat dus Microsoft buiten spel.

2. Een variatie op het thema biedt AutoLink, een nieuwe dienst van Google en onderdeel van Google's toolbar. Als op een web-pagina een postcode voorkomt, of een ISBN, een tracking number van FedEx of UPS of een nummerbord, dan maakt Google automatisch een link van het nummer. Daardoor leidt Google de zoeker automatisch naar o.a. Google Maps (als het een postcode), Amazon.com (als het een ISBN is) en Carfax.com (als het een nummerbord is). Google biedt dus bepaalde sites aan en zet tegelijk andere (zoals barnesandnoble.com) min of meer buiten spel.
Dit leidt tot heftige protesten, maar uiteindelijk bepaalt de surfer zelf of hij Google's toolbar installeert en vervolgens of hij doorclickt op de links van AutoLink.

No comments: