Tuesday, February 22, 2005

Vodafone concentreert zich op mobiele substitutie en convergentie

Vodafone lanceert over drie weken, op de jaarlijkse CeBIT, een modem voor thuis bellen en internetten via het UMTS-netwerk. Dit product wordt sinds eind 2004 in Duitsland getest onder de naam Vodafone Zuhause (alleen bellen). De telefoon en de PC kunnen op dit modem (box) worden aangesloten (voor de PC is een WiFi-verbinding mogelijk).

Een interessant bericht, met verschillende implicaties:

1. Het verschil tussen vast en mobiel bellen valt weg, doordat thuis een en dezelfde handset gebruikt wordt (O2 is al jaren succesvol met het product Genion, dat geldig is binnen een straal van 500 meter rond het eigen woonhuis; Zuhause heeft een bereik van 15 kilometer!).
Deze convergentie van vast en mobiel zal de mobiele substitutie (verschuiving van belminuten van vaste naar mobiele netwerken) doen aanhouden of zelfs versnellen.

2. Vodafone werkt in Groot-Brittannie samen met BT, dat werkt aan een gecombineerd toestel (fabrikant: Motorola) voor vast en mobiel bellen (thuis via WiFi en het vaste net, elders via het mobiele net van Vodafone). Op het eerste gezicht een vreemde deal voor Vodafone omdat deze erop gericht is mobiele substitutie af te remmen. Met Zuhause heeft Vodafone echter een antwoord.

3. Internetten via UMTS zal voorlopig traag zijn, omdat de maximumsnelheid 384 kbps is (gemiddeld een dikke 200 kbps). Met de komst van HSDPA, een software upgrade van UMTS, verdwijnt deze beperking, want dan gaat de maximumsnelheid naar 14.4 Mbps (gemiddeld 2-3 Mbps).

4. Het product concurreert met vergelijkbare producten van spelers in vaste telefonie, zoals de Livebox van Wanadoo en de aangekondigde Samsung-box (tevens TV) van Versatel.

5. Het verschil tussen vast en mobiel vervaagt, het verschil tussen spraak en data ook. Bij verdere upgrades (zoals HSDPA) kan ook video worden aangeboden, zodat spraak, data en video nauwelijks meer te onderscheiden zijn. De zegening van IP.

No comments: