Thursday, February 17, 2005

Kan VoIP geblokkeerd worden door breedbandproviders?

Dat is een erg goede vraag. Immers, als spraakverkeer niet meer is dan een applicatie zoals e-mail of instant messaging, dan leidt VoIP onherroepelijk tot het einde van de beltik.

Maar breedbandaanbieders hebben de technische mogelijkheid om toegang tot bepaalde web sites te blokkeren, dus ook die van bijvoorbeeld Skype of Vonage.
Laatstgenoemde klaagt hierover bij de FCC, overigens zonder dat de naam van de bewuste 'rural phone company' in dit Wall Street Journal artikel (abonnement vereist) verschijnt. Vonage beweert dat blokkeren van haar site indruist tegen de concurrentieregels.

Daarover kan natuurlijk gediscussieerd worden. Immers, de tijden zijn voorbij dat telecombedrijven een monopolie hadden (alhoewel dat in de bewuste 'rural' regio misschien nog wel het geval is, bij mogelijke afwezigheid van een kabelaanbieder).

Mark Lazar wees mij overigens enkele weken geleden op dezelfde technische mogelijkheid die hij met zijn bedrijf Versatel heeft. Ook in Nederland is het de vraag of blokkeren illegaal is.

No comments: