Thursday, August 12, 2004

COLUMN VAN DE WEEK

Zoek en vervang Scheepbouwer

In de wereld van het spoor dient zich een grote revolutie aan. Personen kunnen voortaan gebruikmaken van het goederenvervoer. Het voordeel voor de NS is dat twee gescheiden infrastructuren in elkaar geschoven kunnen worden: het goederenvervoer en het personenvervoer. De kosten dalen drastisch. Natuurlijk is het wel zaak dat de NS investeert: personen moeten in de toekomst gelabeld worden, net zoals goederen nu. Het label vermeldt de eindbestemming, de snelste route en een alternatieve route en of de persoon haast heeft.
Er gaat een wereld van mogelijkheden open voor de NS. Personen kunnen bij ieder station automatisch overgeheveld worden naar een andere trein, afhankelijk van de eindbestemming. Ook kunnen groepen van reizigers met een gelijke eindbestemming worden samengevoegd. Dat biedt niet alleen mogelijkheden voor verdere kostenbesparingen voor de NS, maar ook voor de reizigers. Immers, als zakelijke reizigers met een gelijke bestemming op deze manier worden gekoppeld, ontstaat onderweg al synergie. En de NS kan groepen collectief van het station naar de plaats van bestemming brengen. Dat laatste is ook nog eens een geheel nieuwe inkomstenbron voor de NS.
De NS en zijn bestuursvoorzitter Wagenmaker verbinden hun toekomst aan de nieuwe technologie. Wagenmaker heeft de aandeelhouders verteld dat de investeringen nodig zijn omdat de NS allang niet meer de enige is die passagiers en goederen van A naar B brengt. De aandeelhouders hebben hier begrip voor. Een hoge dividenduitkering is fijn, maar wie te weinig investeert holt zijn business uit.

‘Zoek’ en ‘vervang’ (of ‘find’ en ‘replace’ in de Engelstalige versies van Microsoft Word) spoor door telecom, personen door gesprekken, goederen door dataverkeer, NS door KPN en Wagenmaker door Scheepbouwer, dan ontstaat een verhaal over een ander stuk nationaal erfgoed: het telefoonnetwerk van KPN. Er is echter een belangrijk verschil: waar Wagenmaker zijn lot verbindt aan de nieuwe technologie, houdt Scheepbouwer de toekomst op afstand.
De technische revolutie die zich hier aandient, heet IP (‘internet protocol’). IP staat garant voor lagere kosten en nieuwe inkomstenbronnen. Overal ter wereld schakelen telefoonbedrijven over op IP, van Zuid-Korea tot Canada. Maar Scheepbouwer wil er niet aan. Hij houdt van een vet dividend en koopt graag eigen aandelen in.
In de jaren ’80 werd ADSL uitgevonden en pas twintig jaar later siert de afkorting vrijwel dagelijks de advertiepagina’s van de krant. Het is te hopen dat IP niet een zelfde lot beschoren is. Anders moeten de aandeelhouders nog maar eens ‘zoek’ en ‘vervang’ Scheepbouwer doen.

No comments: