Thursday, May 26, 2005

Breedband: via stroomnet en via de gasbuis

Voor nutsbedrijven die willen diversificeren in breedband zijn de berichten gunstig. Het begint er steeds meer op te lijken dat Broadband over Powerlines (BPL) ofwel Powerline Communications (PLC) een geduchte concurrent kan worden van DSL en kabelmodem (en fiber, HSDPA, WiMAX, satelliet, etc.). Motorola presenteerde deze week nieuwe hardware. En The Enquirer (Cincinnati) heeft een artikel over de vorderingen van utility Cinergy, die samen met Current Communications BPL uitrolt in een gebied dat 50,000 huishoudens dekt.

Gezegd moet worden dat met de opkomst van WiFi BPL een voordeel heeft verloren: met BPL heb je bij ieder stopcontact internettoegang, maar met WiFi geldt dat (overal in huis toegang tot internet) ook voor DSL en kabelinternet. Een ander voordeel blijft: het stroomnet heeft een groter bereik dan de meeste DSL- en kabelnetwerken. BPL brengt de dekking van breedband echt naar de 100%.

Overigens gaat het zo'n utility niet alleen om diversificatie, een nieuwe inkomstenbron en het vergroten van loyalty. Ook het electriciteitsnet zelf heeft er baat bij:
  • Storingen opsporen
  • Capaciteitsbewaking
  • Automatisch en van afstand de meter opnemen
  • Fijnmaziger tarifering op basis van de tijd van de dag (nachtstroom)
  • Automatisch toevoer afsluiten tot bijvoorbeeld verwarming of waterkokers (veiligheid)

Maar er is meer. Opzienbarender is een compleet nieuwe technologie: Broadband in Gas (BiG) van Nethercomm. Naar verluid gaat het om snelheden tot 100 Gbps en afstanden van zeker 10 kilometer. Schijnbaar in de praktijk eerder 100 Mbps. Ook Forbes pakt de technologie op. Zomer 2006 staat een pilot met 1,000 huishoudens op het programma. Nethercomm omschrijft de technologie als Ultra Wideband (ontwikkeld in 1994 door de Amerikaanse Defensie), een protocol dat ik ken als short range (75 meter) wireless broadband technologie. De warmte-ontwikkeling is laag, dus je hoeft niet bang te zijn voor ontploffing. Stralingseffecten zijn ook gering, dus geen last van interferentie. Bochten in het buizenstelsel (plastic of metaal, maakt niet uit) zijn geen belemmering.

Een groot voordeel van BPL en BiG boven andere infrastructuur is natuurlijk de lage kosten: het netwerk ligt er al. BiG is dus ook aantrekkelijker dan FiG (fiber in gas), waarbij glasvezelkabels door gasbuizen worden getrokken.

No comments: