Tuesday, March 22, 2005

Internetbezoek stagneert

NetRatings liet vorige week zien dat het internetbezoek (time spent online) in een aantal grote markten, waaronder de VS (-2%) en Duitsland (+4%), afgelopen jaar nauwlijks gegroeid is.

Daar zet ik de volgende recente (maar tamelijk willekeurige) zaken tegenover. Heus, de groei van internet is nog lang niet ten einde.
  • NetRatings zelf suggereert dat er meer groei te halen is in o.a. Frankrijk en Hong Kong.
  • Juist de VS en Duitsland hebben een problematische breedbandmarkt. In Duitsland bestaat kabelinternet niet en houdt Deutsche Telekom de DSL-markt in een wurggreep. Alleen op lokale schaal zijn innovatieve bedrijven actief (Versatel, HanseNet, etc.). De VS wordt juist geplaagd door een onzekere regulering en overmatige concurrentie tussen kabel en DSL.
  • Nederland, waar de breedbandpenetratie alleen achterblijft bij die van Japan en Hong Kong, wordt niet door NetRatings gemeten (case voor overname door VNU van comScore Networks, dat niet panels heeft in 12 landen, zoals NetRatings, maar in 32).
  • President Jacques Chirac van Frankrijk wil een Europees plan voor het digitaliseren van boeken, in navolging van het plan van Google, in samenwerking met diverse Amerikaanse bibliotheken.
  • Gisteren schreef de Wall Street Journal (abonnement) over het beperkte aanbod van klassieke muziek op online music stores.

No comments: