Friday, March 04, 2005

Is VoIP een bedreiging voor mobiele operators?

Bellen wordt (bijna) gratis via de vaste lijn, als je maar een breedbandverbinding hebt. En dat geldt ook voor de mobiele lijn.

Software in overvloed
Teleo biedt software aan die vergelijkbaar is met die van Skype. Installeren op de mobiele telefoon (of de PC) is mogelijk. De dienst kost 5 $/maand en is vergelijkbaar met het nog niet gelanceerde SkypeIn: je kunt namelijk niet alleen zelf bellen, je kunt ook gebeld worden.
Met Teleo is on-net bellen en gebeld worden gratis. Bellen naar 'buiten' kost 2 cent per minuut (net zoveel als bij SkypeOut).
Overigens zijn er nog meer software leveranciers, zoals Xten (werkt samen met Lucent) en TeleSym (werkt samen met Ecuity en Boingo: VoIP over WiFi).

Kosten omlaag
Analysys schat de besparingen van VoIP op de operationele kosten op 43%. Hieronder zullen ook de omzet en de kasstroom lijden (een toeleverancier van Deutsche Telekom voorspelde in december dat de kasstroom van het vaste net in 2007 40% lager zal zijn). Bovendien zorgt 3G (de enabler: zorgt voor een always-on breedbandverbinding, een voorwaarde voor VoIP) voor veel meer capaciteit, zodat een prijsoorlog met grote buckets (zoals in de VS: 3000 minuten per maand) er ook nog eens overheen komt. Althans, zodra deze UMTS-netwerken klaar zijn.

Meer diensten
Maar tegelijk zijn er meer diensten mogelijk, zoals presence (je kan zien wie online is). Daarmee kan het omzetverlies een klein beetje gecompenseerd worden.

En toch installeren mobiele operators VoIP software
Arcchart wijst op het grote belang van zakelijke abonnees. Diverse operators hebben een handset speciaal voor deze groep, de top van de markt. Of het nu de XDA van O2 is, of de SPV van Orange, de MDA van T-Mobile of de VPA van Vodafone: de fabrikant is in alle gevallen HTC, en wat meer is: standaard is WiFi-software geinstalleerd. Het is dan nog een koud kunstje om VoIP-software toe te voegen. Het belang van afnemers van deze apparaten voor de operators is kennelijk zo groot, dat de kannibalisatie van het spraakverkeer door VoIP op de koop toe wordt genomen.

No comments: