Wednesday, March 30, 2005

Mobiel breedband ... drie verschillende strategieen

Telfort introduceert in april EDGE: een tamelijk goedkope opwaardering van GPRS, met datasnelheden van gemiddeld zo'n 150 Kbps, mogelijk later wat hoger.
Telfort wil EDGE in de markt zetten als goedkoper alternatief voor UMTS (gemiddeld 200 kbps).

Swisscom brengt EDGE in Zwitserland, met dit strategische verschil dat zij EDGE ziet als aanvulling op UMTS (dekking 90%) en WiFi (800 hotspots). Vodafone heeft 25% van Swisscom Mobile.
Interessant is ook de flat fee van 79 CHF/maand voor onbeperkt dataverkeer. Met breedband overal beschikbaar, dreigen daardoor de inkomsten uit belminuten volledig te verdwijnen (zie ook mijn post van 24 maart): gewoon Skype downloaden op je mobiel/PDA/laptop.

Vodafone Nederland komt volgend jaar met HSDPA, een tamelijk goedkope opwaardering van UMTS. UMTS biedt maximaal 384 kbps (dus gemiddeld pakweg 200), met HSDPA gaat het maximum naar 14.4 Mbps en het gemiddelde naar 1-2 Mbps.
Dat is genoeg om met ADSL te concurrereren. Vergelijk ook Vodafone ZuHause in Duitsland: een box waarop PC en vaste telefoon aangesloten kunnen worden, zodat de PTT volledig buiten spel staat (alle verkeer via het UMTS-netwerk). Op dit moment is de datasnelheid van UMTS te laag voor de ingevoerde internetter, maar met HSDPA verandert dat.
Wie weet komt ZuHause ook naar Nederland!

1 comment:

Anonymous said...

Not sure what the buzz is about mobile broadband. Isn't there a finite limitation if it's wireless?