Wednesday, May 18, 2005

Vodafone's slimme zet

Vodafone introduceert Vodafone Passport: bellen vanuit het buitenland en gebeld worden in het buitenland tegen sterk gereduceerde prijzen. Zelf rekent het bedrijf besparingen voor tot 80% en meer.

Vodafone rekent voortaan een vaste connection fee van EUR 0.64 tot EUR 1.00 (binnen Europa) of EUR 1.99 (erbuiten) plus het binnenlandse tarief. Gebeld worden is, afgezien van de connection fee, de eerste 20-60 minuten gratis. Er is sprake van een opt-in systeem.

3 Conclusies:
  • Vodafone wil dreigend ingrijpen in de lucratieve international roaming markt door de EC te snel af zijn. En meteen de concurrentie een slag toebrengen.
  • Vodafone gebruikt haar internationale bereik.
  • Ik denk dat er sprake zal zijn van een behoorlijke elasticiteit, maar het kan bijna niet anders of opnieuw krijgt de omzetontwikkeling een deuk. Eerst overheidsingrijpen in de F2M tarieven, vervolgens een SMS-prijsoorlog en momenteel zijn de MVNO's en Glory MVNO's (zoals Call4Care: 15% van de omzet naar de goede doelen van de partners: Rode Kruis, Amnesty, Hartstichting, Natuurmonumenten) in opkomst.

No comments: