Sunday, May 01, 2005

WiMAX: eerst aanvulling, dan alternatief

WiMAX wordt flink gehypet. Intel heeft er al $500m in geinvesteerd. Dat leverde een chip voor customer premises equipement (CPE), de Pro/Wireless 5116 (voorheen Rosedale). Nu is Intel bezig met een chip voor basisstations en met software ('Carrington'). Ook Fujitsu heeft sinds kort een CPE-chip (met de prozaische naam MB87M3400).

WiMAX wordt door velen verguisd en al bij voorbaat naar het kerkhof verwezen van technologieƫn die het niet gehaald hebben. De technologie zou te laat komen en de concurrentie met DSL niet aankunnen. Niet alleen Intel denkt daar heel anders over. Volgend jaar zijn de eerste producten te verwachten en WiMAX zal altijd het voordeel hebben goedkoper te zijn. Red Herring heeft een kort interview met Hossein Eslambolchi, de CTO van AT&T. AT&T behoort tot de talloze telco's die experimenteren met WiMAX. Mogelijk gaan de plannen van AT&T het verst. Kernpunten:

  • Technologie op de eerste plaats voor zakelijke klanten.
  • Daar waar het aanleggen van fiber te duur zou zijn.
  • Test deze maand: bij een klant in Middletown, NJ, op basis van een speciaal ontworpen chip.
  • Test vierde kwartaal: 25-30 klanten in nader te bepalen steden op basis van de Rosedale chip van Intel.
  • WiMAX is een 4G technologie, die op termijn kan concurreren met zowel fiber als 3G.

In Nederland hebben Enertel en Versatel licenties voor spectrum dat bestemd is voor draadloos breedband. Enertel denkt in 2006 landelijk dekkend te zijn. Versatel heeft in november Iparix overgenomen, maar heeft nog geen concrete plannen.

Hoe moet je WiMAX (IEEE-standaard 802.16) nu zien? Pick any or all, zie ook mijn post van 16 maart:

  • Draadloze breedbandtechnologie.
  • Opvolger van WiFi (802.11): meer capaciteit en meer bereik.
  • Aanvulling op bestaande DSL-, kabel en fibernetwerken.
  • Mogelijk concurrent van fiber en 3G.

Robert Cringely schreef vorige week een column waarin hij overtuigend uiteenzet hoe hij WiMAX ziet: als concurrent van bestaande breedbandtechnologieƫn (DSL, kabel, fiber). Met de ratificering van standaard 802.16e ontstaat de mogelijkheid van mobiliteit en zal WiMAX ook de mobiele telefonie kunnen gaan concurreren.

Ten slotte: Intel en Motorola (product 'Canopy') zijn voor de hand liggende doelen voor de belegger die in WiMAX gelooft, maar toch is het gewicht van WiMAX in hun portefeuille klein. Pure plays zijn onder andere Airspan en Alvarion.


No comments: